Kabinet wil vrije zorgkeuze afschaffen

Gepost op door in de categorie Zorgverzekering

In het onlangs gepresenteerde regeerakkoord van de partijen VVD en PvdA ‘Bruggen Slaan’ hebben de partijen overeenstemming bereikt over het afschaffen van de vrije zorgkeuze in het basispakket. De basisverzekering zal wanneer de plannen doorgang vinden alleen in de ‘natura’ variant worden aangeboden.

Het regeerakkoord zegt hier het volgende over: “Concentratie van voorzieningen zorgt vaak voor een hogere kwaliteit tegen lagere kosten. Verzekeraars zijn er verantwoordelijk voor dat dit doel bereikt wordt, door selectiever te contracteren op basis van heldere kwaliteitscriteria. Daarom wordt de basisverzekering beperkt tot naturapolissen; de restitutiepolis gaat naar de aanvullende verzekering.”

In het geval van een naturaverzekering kan de verzekeringnemer niet meer zelf kiezen in welk ziekenhuis hij of zij behandeld wil worden. De koepel voor zorgverzekeraars, Zorgverzekeraars Nederland hebben harde kritiek op het afschaffen van de vrije zorgkeuze in het basispakket. De verschillen tussen verzekeringen zou door het afschaffen van vrije zorgkeuze zo klein worden dat overstappen nauwelijks meer loont.

Geschreven door:

admin

Nog geen reacties

Reageer